StartNyheterHistorikSkivorPressklippPjäserTexterKontakt Backa

Skivor:
Tältet - Vem tillhör Världen?

MNWDVD 001 (Utgiven 2005)

En film av Christina Olofsson & Göran Du Rées.

Medverkande: Nationalteatern, Musikteatergruppen Oktober, Nynningen, Narren & Tidningsteatern samt frifararna Sven Wolter, Johannes Brost& Barbror Oborg och i filmen också Kerstin Bäck, Stellan Mattson & Roland Göbel.

"Redan tidigt stod det klart att turnén skulle filmatiseras. Filmarna Göran Du Rées och Christina Olofsson, som tidigare varit med om att göra de till musikrörelsen anknutna filmerna "Vi har vår egen sång" och "Käck rebell", skulle regissera. De ville dock inte bara skildra själva tältturnén och föreställningen, utan ville knyta an till den politiska verkligheten i Sverige i slutet av 1970-talet och visa det land som Tältprojektet drog genom med fabriksnedläggningar och arbetslöshet. Många av de medverkande i tältturnén tyckte inte om detta. De hade velat se en mer renodlad skildring av föreställningen och arbetet kring den.

När man ser filmen idag, inser man att den politiska verkligheten som den skildrar, känns lika aktuell nu som den gjorde för nästan trettio år sedan.

Inspelningen av filmen ägde rum under hela turnén. Från Malmö i söder till Luleå i norr. En del nummer ur föreställningen fick dock filmas under ledig tid och utan publik, detta för att filmarna skulle kunna få mer rörelsefrihet utan att störa åkådarna. Med ett citat lånat från Bertol Brecht fick filmen heta "Tältet - VEm tillhör världen?"
Den hade premiär 8 september 1978 och mottagandet pendlade mellan mycket positivt och mycket negativt, ofta beroende på var kritikern i fråga stod politiskt.

"Tältprojektet" har blivit en modern svensk klassiker, men för den yngre publiken har det hittills inte funnits någon möjlighet att vare sig se filmen eller höra musiken (även om låten "Vi äro tusenden" fanns med på en dubbel-CD med "proggklassiker" som släpptes härom året). Så här är den nu igen. Tältprojektet i bild och ljud."

Text av Gunnar Rhelin från DVD-foldern.

DVD-Forum.nu skriver i sin recension om utgåvan:

Bild

Bilden är en ren fröjd att skåda. Här har det gjorts en totalrenovering vilket innebär att man städat bilden nästan helt från damm, smuts och repor. De tidigare så urblekta färgerna har snyggats till rejält, och strålar nu fullkomligt av liv, utan att för den delen lida av otyg som färg-blödningar samt kontur-förbättringar. Möjligtvis är bilden något grynig på sina ställen, men som så många andra gånger i sådana här dokumentära sammanhang beror det till största sannolikhet på ursprungs-materialet i sig och inte på dvd-produktionen.

Ljud

Tältet – Vem tillhör världen? är den första svenska filmen med optiskt ljud i stereo, något som man väl tagit vara på inför dvd-produktionen. Man har glädjande nog inte fallit för frestelsen att mixa om det i 5.1-surround, utan valt att behålla originalljudet i stereo. Ljudet känns medryckande och kraftfullt, vilket tydligast åskådliggörs i musikpartierna, där basen får arbeta ordentligt. Inga störande element som sprakande, knastrande eller brusande märks av, vilket även här tyder på en totalrenovering. Betyget blir också mer än väl godkänt.

Extramaterial

Rikligt! Först bjuds vi på ett kommentarspår med filmskaparna, Christina Olofsson och Göran du Rées, där de ledda av en moderator ingående förklarar sina tankar och synpunkter kring filmen, samt hur den kan relateras till tillståndet i världen i dag. Det är intressant från början till slut, utan tysta, tråkiga eller pladdriga partier. Därefter följer en 60 minuter lång dokumentär om filmen, med det passande namnet Tankar om Tältprojektet där de inblandade parterna får komma till tals, med sina synpunkter och tankar om inte bara föreställningen i sig, utan även inställningen till rörelsen som bildades. Att det rådde en hel del motsättningar i den enorma teatergruppen blir vi snart varse, och den centrala konflikten var teaterframträdandets betydelse kontra det politiska budskapet. Även en av de ”vanliga människorna” som figurerar i filmen får komma till tals, vilket är både glädjande och intressant. Vidare får vi 30 minuter bortklippta scener från filmen, vilka i huvudsak rör repetitionerna och det slitsamma arbetet bakom scenen. Dessa är också intressanta att ta del av. Dessutom bjuds vi på totalt 30 minuter valda scener ur den fyra timmar långa scenföreställningen Vi äro tusenden>. Bildkvalitén i just detta segment är betydligt sämre än på det övriga materialet på dvd:n, vilket kan ursäktas med att det är inspelat på sliten vhs. Således beror det på ursprungsmaterialet och inte på dvd-produktionen i sig. Vi får också en tolvminuters kortfilm, Aldrig mera krig, med engelska undertexter. Denna bygger i stort sett helt och hållet på musikframträdandet som inleder filmen, med starka, autentiska krigsbilder. Det ingår också ett stillbildsgalleri med ett tusental (!) foton samt tidningsurklipp från tiden runt premiären. Undertexter på engelska finns också, dock inte på extramaterialet.

Som grädde på moset medföljer också med förstautgåvan av dvd:n en 39 minuter lång cd med originalmusik ur teaterföreställningen. Det rör sig då rakt inte om någon som helst ”bootleg-kvalité” utan produktionen är nyrestaurerad och av yppersta klass. Ett minus är dock att man, slarvigt nog, inte bifogat en låtlista. Nåväl, denna är i alla fall följande:

• Treffenbergskadriljen
• Sång om arbetarklassens uppkomst
• Vi väva
• Rättegångsinmarsch
• Revolutionsoperan
• Segerhymnen
• Glädje till varje pris
• Aldrig mera krig
• Ellen vår Ellen
• AK-sången
• Vi äro tusenden

Sist men inte minst får vi också ett tunt men informativt häfte med tankar kring filmen och ytterligare information om bakomarbetet, sammanfattad av skribenten Gunnar Rehlin. Sammanfattningsvis kan man fastslå att extramaterialssektionen är oerhört omfattande – ett av de bästa föredömena för en svensk dvd-produktion – och betyget blir en solklar fullpoängare.

Sammanfattning

Som dvd-produktion är dubbeldisken (dvd+cd) Tältet – Vem tillhör världen? ett rent föredöme i svenska sammanhang. Erik Strömberg och Dan Sandqvist som står bakom denna utgåva kan känna sig mer än nöjda med denna slutprodukt. Ni som gillar filmen behöver inte ens tveka. Ni andra kan gott väl också ge filmen en chans, oavsett var er ståndpunkt är rent politiskt sett.