StartNyheterHistorikSkivorPressklippPjäserTexterKontakt Backa

Nyheter

2023-10-25 – Hans Mosesson avliden

Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia CommonsNationalteaterns medlem Hans Mosesson har avlidit 79 år gammal (Wikipedia).

Hans Mosesson var med och bildade Nationalteatern bland annat tillsammans med skådespelaren Anki Rahlskog som säger till pressen att beskedet kom som en chock.

– Jag har jättesvårt att ta in att han är borta. Hans hade så många fina sidor. Han var en stor del av mitt liv både privat och professionellt. Det är ju inte så många personer som följer med genom livet på det här sättet. Jag saknar honom enormt mycket.

På senare år var han även känd som ICA-handlaren Stig där har gjorde 512 reklamavsnitt.

Hans Mosesson var även Sommarvärd i P1 år 2015 - lyssna på denna länk.

Pressfoto: Johan Bergmark2023-07-04 – Cornelispriset till Ulf Dageby

Cornelispriset 2023 går till kompositören och musikern Ulf Dageby, mest känd som en av frontfigurerna i Nationalteatern. Priset har delats ut årligen sedan 1988 av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne och består av ett stipendium som idag uppgår till summan 750.000 kronor.

”Cornelisprisets jury fattade enhälligt beslutet att denne fantastiska legendar skulle tilldelas priset år 2023. Ulf Dagebys bidrag till den svenska låtskatten kan inte överskattas och han är dessutom en mycket värdig vinnare helt i Cornelis anda”, säger Anton Strand, ordförande i Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne, i ett pressmeddelande.

2022-12-14 – Den ekonomiska föreningen upplöst

Nationalteatern Ekonomisk Förening upplöstes 2022-12-14. Företagsnamnen Nationalteatern och Nationalteaterns Rockorkester finns dock kvar som särskilda företagsnamn som är registrerade hos  PROGEK Progressiv Ekonomitjänst Ekonomisk Förening, som också äger de registrerade varumärkena.

Läs mer på sidan Kontakt.

2022-02-26 – Ny webbplats

Under domänen www.nationalteatern.se har Nationalteatern en ny webbplats och arbetet, som påbörjades 2022-02-05, med att flytta material från den tidigare webbplatsen är nu slutfört.

Synpunkter på webbplatsen kan lämnas till webbansvarig, som är möjlig att kontakta genom att skriva till .

2021-06-23 – Med Reventberg avliden

Nationalteaterns "ständige ordförande" Med Reventberg avled - 73 år gammal - till stor sorg för alla inom svenskt kulturliv (Wikipedia).

Lyssna gärna på Sveriges Radios nyhetsinslag som finns på denna länk.

Sveriges Radio har gjort också en intervju med Med Reventberg från år 2010 som kan lyssnas på denna länk.

2021-02-28 – Dokumentären "Vi är barn av vår tid"

Dokumentären om Nationalteatern visas för första gången på SVT.

“Många älskar och har vuxit upp med Nationalteaterns musik - musik som följt med och påverkat människor, och skapat bilder och historier som lever ett eget liv. "Vi är barn av vår tid" utforskar var låtarna och berättelserna egentligen kommer ifrån, vilka de handlar om, och vad det är som gör att de likt verkliga klassiker vandrar från generation till generation.”

Kan ses på SVT-play fram till 2025-04-04: Avsnitt 1, Avsnitt 2