StartNyheterHistorikSkivorPressklippPjäserTexterKontakt Backa

Pjäser:
Sagan om ormen

Manus: troligtvis alla medverkande: Anders Melander, Med Reventberg, Peter Wahlqvist (som ersatte Med som orm när hon blev för tjock dvs. gravid), Anki Rahlskog, Ulf Dageby, Håkan Wennberg och Hasse Mosesson.

Barnpjäs om ett gäng mycket förtryckta inneboende (Mafsan och de andra underhuggarna) i ett slott som gjorde uppror och stack hål på "Den silverglänsande härskaren" (den gamla obeslöjade kapitalismen), spelad av Ulf med en väderballong innanför silver-rocken! Och sedan Ormen (den hala fala nyfascikapitakorporatismen).

Ormen är mycket smidigare än Den Silverglänsande.

Claes Hake gjorde en anslående scenografi i form av ett ihopfällbart och öppningsbart slott. Hasse var tjänare i bakochframskor. I föreställningen ingick också dockor, s.k. stavdockor föreställande alla rollfigurer i miniatyr som på så sätt kunde uppträda på slottets balkonger och uppe i fönster.

Men Mafsan och underhuggarna segrar. Och delar därav gemensamt frukten av lika-berättigandet och det medmänskliga samarbetet. I pjäsen konkretiseras detta av att Mafsorna och barnpubliken skördar alla kex-buskarna framför slottet, dvs. Nationalteatern delade ut kex till alla barn.

Vi gästspelade med denna pjäs bl.a. på Stockholms Stadsteater.

”Tjänaren” (Hasse Mosseson) i Sagan om ormen finns med på LP:n Kåldolmar och kalsipper även slottet (Hakeborg)

Vad tidningarna skrev:

”Vi var omkring 300 personer – mest ungar – som skrek av skratt och spänning när Nationalteatern spelade upp sin barn- och familjeföreställning ”Sagan om ormen”.
Succé naturligtvis.”

”Sagan om ormen är bra, jättebra.
Så försök ta vara på Nationalteatern!”