StartNyheterHistorikSkivorPressklippPjäserTexterKontakt Backa

Skivor:
Doin´ the omoralisk schlagerfestival
Alternativ Festival

Doin´ the omoralisk schlagerfestival (Utgiven 1975 MNW 45S)(Singel)
Alternativ Festival (Utgiven 1975 MNW 58-59P)

1975 året efter ABBAs seger i Brighton, beslutar Sveriges Radio att stoppa den årliga Schlagerfestivalen. Istället genomförs en alternativ schlagerfestival på Gärdet i Stockholm den 20 mars 1975. Där ett antal av proggrörelsens musikgrupper medverkar. Bl.a Nationalteatern, Nynningen, Risken Finns.

Allt dokumenteras och filmen "Vi har vår egen sång" skapas och visas på landets biografer.

I samband med festivalen görs dels en singel med tre låtar. Dels ett dubbelalbum med de medverkande. På singeln samarbetar Nationalteatern & Nynningen och bidrar med låten "Doin´the omoralisk schlager festival" med Ulf Dageby på sång som Sillstryparn´ samt låten "Recuerdelos en color".

På B-sidan framför Risken Finns låten "Lyckan" som skrevs i all hast och spelade in den dagen därpå. Risken Finns kompades av medlemmar i Nationalteatern och Nynningen. Nikke Ström spelade bas, Bernt Andersson dragspel och Uffe Dageby klarinett och Tomas Forsell banjo.

Låten "Doin´ the omoralisk schlagerfestival" finns med på Progg Hits! boxen. (Utgiven 1993 MNWCD 245-247).

Sillstryparen växte fram i två av Nationalteaterns kabaréer "Kan jag få receptet" och "Åh harre jävvlar".

Figuren fick sedermera ett eget liv som Dageby brottades med, Sillstryparn bjöds t.o.m in till Guldbaggegalan för att representera Alternativfestivalfilmen, vissa trodde att han var en riktig person. Sillstryparn blev så populär så det kunde ha blivit en figur i Kurt Olssons proportioner. Ulf Dageby blev erbjuden egna turnéer och program, men valde istället att ta död på Sillstryparn.

Här nedan följer text som medföljde på singeln.

KAMP MOT KULTURENS KOMMERSIALISERING.
STÖD ALTERNATIV FESTIVAL 75 !
Snart sprattlar dom glittrande marionetterna i TV-rutans dockteater.

Eurovisionsschlager festival! Sveriges Radio betalar fiolerna. Men skiv- industrin håller ett fast grepp om trådarna och vinsterna. Sveriges Radio anser sig inte längre ha råd att upprätthålla sin utlandsbevakning. Att göra reklam för den multinationella skivindustrins varor har man däremot råd med. EM-schlagern gynnar bara den allra mest utslätade, förljugna, marknadsanpassade musiken.

Det finns en helt annan musik: levande, personlig, verklighetssinnad. Som inte styrs av kommersiella intressen.

ALTERNATIV FESTIVAL 75 gäller den musiken. ALTERNATIV 75 stöds av en lång rad grupper och organisationer som protesterar mot Sveriges Radios beslut att genomföra schlager tävlingen. Runtom i Sverige kommer alternativa musikfester, demonstrationer mm, att äga rum. Håll ögon och öron öppna. Kom med i kampen !

ALLA INTÄKTER AV DEN HÄR SKIVAN GÅR TILL ALTERNATIV FESTIVAL 75.

På skivan framför:
DOLORES CASCADO con ORCESTRA MADURA
featuring: UNTO y JUSSI LARNO (saxophones)
alias: Nationalteatern & Nynningen
"RECUERDELOS EN COLOR"
SILLSTRYPARN
"DOIN THE OMORALISK SCHLAGERFESTIVAL"
RISKEN FINNS kostarring TAFFEL & TON
"LYCKAN"